امادگی دفاعی
امادگی دفاعی

امادگی دفاعی

دفاع

حجة الاسلام و المسلمین حاج محمّد حسین مجتهدی

حضرت حجة الاسلام و المسلمین حاج محمّد حسین مجتهدی، بزرگ خاندان مجتهدی و پدر دو شهید بزرگوار.

 

حاج آقا مجتهدی امام جماعت مسجد باب الحوائج سلطانیه و امام جمعه موقت شهر سلطانیه، صبح روز دوشنبه بتاریخ 1391/12/7 ساعت 11 صبح در منزل شریف خود دار فانی را وداع گفت.


حجةالاسلام حاج محمد حسین مجتهدی، پدر شهیدان حسن و محمد مجتهدی به دیار ابدی کوچید و مردم منطقه ی سلطانیه را غرق در اندوه و ماتم کرد. او از آن دسته از روحانیونی بود که علاوه بر مسائل دینی و شرعی در کلیه ی امور اجتماعی مردم مشارکت می کرد. درب خانه ی او برای پی گیری امور عام المنفعه همواره باز بود و اینجانب از دوران نوجوانی با این روحانی فعال آشنایی پبدا کردم . در بهار 55 جلسات خصوصی قرآن را به پیشنهاد این حقیر برای جوانان در مسجد باب الحوائج تشکیل داد . اولین کتابخانه ی مذهبی را در مسجد خود با ساختن یک کمد دیواری تحت عنوان کتابخانه ی ولیعصرآغاز کرد. سپس این کتابها در زمان انقلاب به «تکیه» منتقل شد و کتابخانه ی امام حسین (ع) نام گرفت. سال های 56 و 57 و 58 ، کلاس های عقیدتی هفتگی برای جوانان در منزل او برگزار می شد و اساتید متعهدی از زنجان می آمدند و ما را با مبانی اسلام آشنا می کردند. جلسات وعظ آن مرحوم از سالیان دور در «تکیه» ی میدان و در مسجد باب الحوائج و همه ی مساجد و همه ی روستاهای اطراف سلطانیه روشنگر اذهان مردم بود. ارتباطات وسیع و فرا منطقه ای او به ویژه با تهران، آشنایی او را با مسائل روز مضاعف ساخته و او را از محدوده ی منطقه فراتر برده بود. به برکت تعلیمات او ، همه ی اطرافیانش در خط انقلاب امام خمینی قرار گرفتند و تعداد زیادی از آنان در راه اسلام به شهادت رسیدند. علاوه بر دو فرزند پاکبازش که در عملیات های بدر و کربلای 5 به شهادت رسیده اند ، تعداد زیادی از بستگان نزدیک او نظیر شهید دکترسید عباس صفوی، خلبان شهید سید عزیز صفوی، شهید احمد جعفری، شهید نقی مجتهدی، شهید سید جواد آقامیری، شهید سید هاشم صفوی، شهید رسول کلانتری ، شهید محمد رضا فتح اللهی و.... به خیل شهیدان انقلاب و دفاع مقدس پیوسته اند

میرزا ابراهیم حکمی زنجانی


علامه ریاضی هیوی منجم میرزا ابراهیم حکمی ارثماطیقی زنجانی ابن ابی الفتح معروف به«عسگر» و«صفار» در حدود سال 1372 هـ . ق در زنجان در یک خانواده ی تاجر و ثروتمند به دنیا آمد. عالمی فقیه، ریاضی دانی متبحر، فیلسوف الهی، زاهد عارف و از حکمای بزرگ و از مروجان نامی زنجان بود .
ابتدا در بازار به مدت کوتاهی نزد پدر مشغول شاگردی شد. بعد به توصیه ی یکی از دوستان پدر او به مسجد سید زنجان رفت و در آن جا مشغول تحصیل شد و تحصیلات خود را ادامه داد. در ابتدای تحصیلات او در زنجان، استادش، شیخ حسن نامی به خاطر جثه ی لاغر و اندام کوچک او چندان رغبتی برای تدریس به او نشان نمی داد، اما پس از مدت کوتاهی پی به نبوغ و استعداد فوق العاده او برد.
میرزا ابراهیم برای ادامه ی تحصیلات به تهران رفت و در مسجد سپهسالار تهران حجره ای گرفت و در آن جا مشغول به تحصیل شد. اساتید او میرزا محمد حسن آشتیانی(از شاگردان بزرگ شیخ انصاری)، میرزا حسین سبزواری، آقا علی، آقا محمد رضا وحکیم و فیلسوف میرزا ابوالحسن جلوه بوده اند. میرزا ابراهیم در علوم عقلی و نقلی با استفاده از آن اساتید به استادی مسلم رسید و در فقه از میرزا محمد حسن آشتیانی درجه ی اجتهاد گرفت. او در سال ۱۳۴۰ هجری قمری تحت تأثیر آخوند ملا قربانعلی زنجانی به زنجان بازگشت و به تدریس و تصنیف روی آورد و امامت جماعت مسجد یری بالا را هم به عهده داشت. از اساتید دیگر میرزا ابراهیم در زنجان مرحوم علامه میرزا مجید حکمی را می توان نام برد. ایشان در ریاضیات آن قدر تبحر داشته که در اوایل تأسیس دانشگاه در ایران در هنگام بروز مشکلات به او رجوع می کردند. سید ابوالحسن رفیعی قزوینی یکی شاگردان او در ریاضیات بوده است. او درباره ی میرزا ابراهیم حکمی گفته من از اصفهان آمدم به زنجان و به مدت نُه ماه در مسجد و مدرسه ی جمیله خانم اقامت کردم تا از شیخ ابراهیم حکمی ریاضیات بخوانم و بعد گفته: نظیر او در ریاضیات در ایران کسی و جود ندارد. شاگردان بزرگی را تربیت نموده که هریک منشأ خدمات ارزنده ای در علوم الهی و اسلام و مسلمین و مکتب تشیع شده اند. از شاگردان ایشان، سید حسین زنجانی بوده که در زنجان منظومه تدریس می کرده است. میرزا ابوعبدا... زنجانی(شیخ الاسلام زنجانی)، آقا سید محمد فاطمی قمی، میرزا اسدا... بن جعفر زنجانی، آیت ا... سید احمد شبیری زنجانی،آیت ا... شیخ محمدمحسن منزوی معروف به شیخ آقا بزرگ تهرانی، آیت ا... العظمی شیخ حسین دین محمدی زنجانی، آیت ا... العظمی میرزا محمدباقر زنجانی،آیت ا... العظمی حاج شیخ عبدالکریم امام زنجانی و آیت ا... سیدحسین نجفی میرزایی معروف به آقا نجفی نیز از شاگردان بزرگ وی بوده اند.
سرانجام میرزا ابراهیم حکمی درروز دوشنبه ۱۳ رمضان ۱۳۵۱ هجری قمری برابر با 12 مرداد 1311 در سن ۷۹ سالگی در تهران در گذشت و در رواق ورودی حرم امامزاده سید ابراهیم زنجان دفن شد.تألیفاتی از جمله: رسالهای در خمس، رساله در حکم لباس مشکوک، رساله در احکام خلل واقع در نماز، شرح زبده بر شیخ بهایی، رساله در شرح حساب عقود الانامل(یا رساله عقد انامل)، حاشیه بر اصول اقلیدس در هندسه( که خواجه نصیر طوسی نوشته است) تا مقاله دهم، رساله در نسبت ارتفاع بزرگ ترین کوه ها به قط زمین، حواشی بر کتاب اکرثاوذوسیوس، حاشیه علی التبیان فی شرح الدیوان المتنبی ابوالطیب احمدبن الحسین الجعفی الکندی،ترجمه شرح لغز القانون تصنیف ملک الاطباء شیرازی، الرد علی البابیه به نام مشی الاصناف فی کشف الاعتساف و مجموعه های: 1- شرح لغز شیخ بهایی به نام زبده 2- شرح لغز کشّاف 3-شرح لغز به اسم قانون4- شرح لغز سلیمان5- شرح لغز ابراهیم6- رساله فی عقدالانامل فی حدیث اسلم ابوطالب به عربی11-حواشی بر شرح چغمینی قاضی زاده رومی12- تعلیقات بر مفاتح الحساب مولانا غیاث الدین کاشانی از او برجای مانده است.



طبقه بندی: مجله عالمان زنجان، 

مرحوم حجه الاسلام و المسلمین شیخ قربانعلی ذوالقدر



وی به روز جمعه در نخستین روز فروردین 1314 برابر شانزدهم ذیحجه 1353 قمری در خانه ی مرحوم لطفعلی، کشاورز متدین و زحمتکش در روستای خان احمد حصاری (یا نصرت آباد،هشت فرسنگی زنجان) از مادری با ایمان و تقوی به دنیا آمد. در سن شش سالگی به مکتب رفته و علوم اولیه و متون مقدماتی را در مکتبخانه ی آن روستا فرا گرفت و در سال 1332 خورشیدی و در 18 سالگی به زنجان آمد و در حوزه ی علمیه ی آن جا دروس سطح اولی را تحصیل نمود و پس از دو سال در آنجا در سن بیست سالگی در سال 1334 شمسی جهت تکمیل معلومات و تکمیل سطوح عالیه خویش به شهر مقدس قم رفت و کفایه الاصول را از محضر آیتا... سلطانی بروجردی استفاده کرده و پس از اتمام سطح به درس خارج آیتا... سید تقی محقق داماد و پس از فوت ایشان به درس خارج فقه آیتا... حاج شیخ مرتضی حایری و اصول آیتا... حاج میرزا هاشم آملی لاریجانی شرکت نمود. همچنین از درس آیت ا... حسینعلی منتظری نیز بهره جست و نیز مدت سه سال از خارج فقه آیتا... العظمی گلپایگانی بهرهمند گردیده و از ابحاث فقه و اصول آیات عظام دیگر هم مستفیض شده و پس از خواندن علوم عقلی چون منظومه سبزواری مدت دو سال هم در درس اسفار علامه طباطبائی شرکت نموده و هم در جلسات تدریس اسفار آیت ا... مرتضی مطهری حاضر و استفاده کرده تا در عداد فضلاء زنجانی حوزه علمیه قم محسوب و از همان اوان تحصیلش به تدریس دروس خواندهاش مشغول بوده و مرتب به تدریس ادامه داده تا به تدریس سطوح عالیه فقه و اصول اشتغال نمود و جلسات درسش مورد توجه محصلین و فضلاء بود.

وی مدرسی توانا و دلسوز و روشن فکر و مردم دار و نیک نفس و عالم عامل منتقد آگاه بود و طلاب از وجودش علم و اخلاق و جوان مردی را فرا می گرفتند. مرحوم ذوالقدر در انقلاب اسلامی شرکت داشته و قلما و لسانا بر علیه نظام پهلوی تبلیغات نموده و متحمل مشاق و صدماتی نیز شد. زمان کوتاهی بنا به دعوت مسؤولین شورای عالی قضایی به ریاست شهید بهشتی حاکم شرع شد. سرانجام در پنجم مرداد ماه 1375 در شهر قم به رحمت ایزدی پیوست .

منبع

- گنجینه دانشمندان (جلد نهم)، شریف رازی

- شرح زندگانی دانشمندان روا رجال لشگری و کشوری استان زنجان، کریم نیرومند، انتشارات عود